MARS 2002
Av Magnus Johansson



Hon är inte Sveriges snabbaste tjej, inte den som placerar sig bäst i tävlingarna men hon är en typ som vägrar att ge upp. Möt Annie Seel som körde Dakarrallyt med bruten hand.

Helt galen

Vägen är lerig, spårig och det är lika halt ”som med snömodd på isgata”. Det ösregnar. I spåret plöjer en motorcykel fram. 33-åriga Annie Seel från Stockholm kör en Honda XR 400 i årets Dakarrally.
– Plötsligt hoppade marken upp och bet mig, berättar Annie med glimten i ögat.
Resultatet är en lårkaka från skinkan ner till knävecket och en bruten högerhand. I regnet blir hon stående mitt i Afrika med en 170-kilos motorcykel nedgrävd i leran och en hand som det inte går att greppa ordentligt med. Varje människa med normal intelligens skulle ha påkallat hjälp, ringt en bärgare och därefter läst en tidning i läkarens väntrum.
Men Annie kör vidare.
– Det var bara att bita ihop, säger hon och skrattar. Ett uttryck som hon under intervjun hinner med att säga minst tjugo gånger. Annie Seel vet hur man skadar sig. Hon har tävlat i roadracing och enduro, med jämna mellanrum har hon besökt akuten. Under det senaste åren har hon brutit fotleden, handleden, mellanfotsbenen och ryggen, slitit av korsbanden i knäet, stukat axeln och fått hjärnskakning. Ungefär en skada var fjärde körning. Hon hävdar att det var ”otänkbart att bryta eftersom rallyt inte ens börjat ” och att hon ”kört med bruten handled förr ”.
– Det är bara smärta, det vänjer man sig vid... Läkarna ville förbjuda henna att köra eftersom att lårkakan vid ytterligare en krasch skulle kunna orsaka en inre blödning. Men Annie var fast besluten att köra vidare. Kosta vad det kosta ville.
Hon fortsätter rallyt, kraschar med jämna mellanrum, får feber, spyr och mår allmänt dåligt. Vill ibland lägga av, kasta in handduken. Men så kör Maria Sandell förbi...
– Då fick jag eld i baken! Och jag körde om henne på den sträckan, säger Annie inte utan en viss stolthet.
Racet fortsätter och blir tuffare och tuffare. Allt eftersom sållas agnarna från vetet. På en knixig sträcka bränner Annie upp sin koppling.
– Det var bara sopsvart och knäppte om metallen. Och min extralamell i väskan var borta!
Ridå.
– Luften gick ur mig,jag konstaterade att det inte gick att fortsätta,att racet var över. Det kändes tomt, berättar Annie och rättar till håret.

"Det är bara smärta,
det vänjer man sig vid!"

MEN SÅ DYKER EN ITALIENSK KILLE UPP PÅ en Honda XR 400 som en räddande ängel ur mörkret. Han fiskar fram en lamell ur sin väska och Annie är fortfarande med i matchen. Haveriet har dock tagit tid och det är natt.
– Natten innan sov jag bara tre timmar så den här natten orkade jag inte fortsätta. Jag la mig ner bredvid motorcykeln för att fortsätta när det blev ljust,berättar Annie som sov, eller försökte sova, under bar himmel med bara en räddningsfilt som skydd mot kylan och regnet. På morgonen hinner hon inte i mål för att få fortsätta utan missar en delsträcka. Hon kan fullfölja loppet för egen maskin men utan totalplacering. (54:a officiellt resultat)
Impulsiva Annie fick idén om att köra ökenrally på en semester i Marocko. Men blev det den perfekta semestern?

– Det är ju inte ”kul ” även om det ofta är gapflabb. Man kan ha roligt åt misären... Fast det är klart att man ibland ställer sig frågan vad man håller på med. Men Dakar är inget för sansade människor. Eliten är allihop galningar.
Totalt menar Annie att hon hade fyra dagars rolig körning under rallyt. Ett rally som kostat 400 000 att genomföra. Var det värt det?
– Det är inte helt uppenbart... Kicken var inte så stor, säger hon och ler litet snett eftersom hon hör hur det låter.
– Jag fick ett infall att köra Dakar. Det var inte mitt livs dröm eller för att bevisa något. Vill jag göra något,så gör jag det!
Och medan många av Dakar-förarna lever lika asketiskt som Gunde Svan så tränar Annie ingenting. Det är det enda under intervjun som hon litet motvilligt medger. Samtidigt så vore det fel att säga att hon är otränad.
– Paris-Dakar är som längdskidåkning medan annan hojkörning är som snowboard. Jag är nog mer en snowboard-tjej, berättar Annie som började köra motorcykel som 16-åring, efter att ha sett Eddie Kid köra en uppvisning på Täby Galopp.
Det ska vara roligt och hennes nästa projekt efter Dakar är inte att förbättra sin placering eller ge sig på ett annat ökenrally. Istället är hon sugen på supermotard för att lära sig köra på bakhjulet. Och har hon bestämt sig så har hon bestämt sig.


www.rallyprincess.com
Läs mer om Annie och hennes tävlande. Och få reda på att hon har Pippi Långstrump som förebild.

www.dakar.com
Sajten om Dakar-rallyt. Följ förberedelserna inför nästa år eller kolla årets sträckor.

www.motoaventures.com
Här jobbar Annie som guide. Bra semesterval för dig som vill prova på ökenkörning.